cestoviny varené
Cestoviny obsahujú najmä pšeničnú múku a vodu. Môžu obsahovať stopy vajec. Cestoviny môžu byť aj prifarbované. Podľa druhy použitej múky (pšeničná biela, pšeničná celozrnná, špaldová, žitná, jačmenná, pohánková, ryžová) môžeme odvodiť i obsah konkrétnej potraviny. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že cestoviny obsahujú najmä sacharidy.
Pre telo sú cestoviny významným zdrojom energie. Ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, vyberajte si kvalitné cestoviny zo semolinovej múky alebo žitné cestoviny. Okrem nižšieho glykemického indexu, ktorý zabezpečí pocit sýtosti po konzumácii, dostanete do tela i niektoré vitamíny a minerálne látky. Biela múka je na tieto látky naopak chudobná.
Cestoviny sú obľúbenou zložkou jedálničku pri redukčných diétach. Podľa druhu pripravovaného jedla voľte druh cestovín. Na cestovinové šaláty sa hodia farebné, prírodnými farbivami (zo špenátu, z červenej repy..) ochutené cestoviny a na sladké pokrmy (rezance s makom, tvarohový nákyp..) naopak obyčajné pšeničné cestoviny.