čaj čierny s mlékem bez cukru
Čierny čaj obsahuje priemerne 4 % teínu. Ďalej obsahuje triesloviny, ktoré dodávajú čaju jeho typickú, jemne zvieravú a trpkú príchuť. Nájdeme v ňom i iné zložky, napríklad vitamín B 1, P, C, ďalej fluór, draslík a iné látky.
Vitamín B 1 v čaji pôsobí pozitívne na nervovú sústavu a je dôležitý najmä pri duševnej práci. Vitamín P prispieva k hromadeniu kyseliny askorbovej. Ďalšie látky, ktoré čierny čaj obsahuje stimulujú funkcie dýchacích orgánov a napomáhajú prenosu kyslíka do telesných orgánov.
Účinky čierneho čaju sú dané aj spôsobom jeho prípravy - najmä časom lúhovania. Ak čajové lístky lúhujeme iba 2-3 minúty, do nálevu sa uvoľní teín, ktorý rovnomerne povzbudzuje činnosť mozgu a nezaťažuje srdce a krvný obeh. Jeho účinok odznieva pomaly a postupne. Ak lúhujeme čierny čaj ďalej (max. 5 minút), uvoľnia sa zároveň aj triesloviny, ktoré povzbudivé účinky teínu tlmia, ale podporujú činnosť tráviaceho traktu, ukľudňujú žalúdok a črevá a blahodárne pôsobia na činnosť ciev. Viac ako 5 minút sa neodporúča lúhovať čaj. Taký čaj je príliš horký a tmavý.