balkánsky syr
Balkánsky syr sa vyrába prevažne z kravského mlieka, stretnúť sa môžeme aj s balkánskym syrom z mlieka kozieho alebo ovčieho. Obsahuje približne 5-7% soli a viac ako 40% tuku v sušine. Z hlavných živín sú najviac zastúpené bielkoviny a len malé množstvo sacharidov. Dodáva do tela aj ďalšie cenné látky, ako napríklad vápnik, fosfor, horčík, sodík, draslík, či vitamíny A, D, E alebo B.
Syr môžete zaradiť do racionálneho jedálnička, aj jedálnička osôb s redukčnou diétou. Hodí sa pri zvýšenej potrebe vápnika (deti a dospievajúci, osoby s osteoporózou). Majú dobrý vplyv aj na obranyschopnosť organizmu a stres. Niektoré bielkoviny obsiahnuté v syroch, predovšetkým kazeín chráni pred zubným kazom. Konzumácia syrov je prospešná aj pre naše nechty. Ľudia s vysokým krvným tlakom by sa mali vyhnúť časté konzumácii, pretože obsahuje veľké množstvo soli.
Skladujeme v slanom náleve. Syr si tak zachová chuť a vlhký stav. Pre dlhodobé skladovanie je vhodné naložiť ho do nálevu alebo oleja. Kostičky balkánskeho syra môžeme podávať k vínu.