bageta celozrnná
Základom celozrnného pečiva je múka, ktorá je pripravená z celého obilného zrna vrátane obalu a kľúčika. Môže sa jednať o pečivo z múky pšeničnej, ražnej či iné (u bagety ide vo väčšine prípadov o múku pšeničnú). Aby mohol byť taký výrobok označovaný ako celozrnný, musí cesto obsahovať aspoň 80% celozrnnej múky (zmesi múk) z celkovej hmotnosti pečiva. Podľa podielu, obsahu a kvality jednotlivých zložiek - celozrnná múka, biela múka, droždie, soľ i. Sa odvíja aj obsah výsledného produktu.
Celozrnná bageta má oproti pečive z bielej múky vyššiu nutričnú hodnotu (vyšší obsah vitamínov, minerálov, vlákniny a zároveň nižší glykemický index). Všetky tieto obsiahnuté látky kladne pôsobí na naše zdravie. Celozrnné pečivo sa hodí pre športovcov, osoby redukujúca hmotnosť alebo napríklad diabetikov. Vhodné naopak nie je napríklad pre osoby s šetriace diétou. U malých detí to s konzumáciou vlákniny nepreháňame (odporúčané množstvo vlákniny sa určuje podľa veku dieťaťa) a preferujeme pečivo z bielej múky.
Celozrnné pečivo kupujte radšej v predajniach so zdravou výživou, kde máte väčšiu istotu, že personál svoj sortiment tovaru lepšie pozná a správne označuje. Vo veľkých predajniach sa často stáva, že pečivo vydávané za celozrnné je v skutočnosti z vymletého obilia.